22-09-2016

De Engelse bas John Tomlinson werd op 22 september 1946 in Oswaldtwistle (Lancashire) geboren.

John Tomlinson studeerde zang bij Patrick McGuigan aan de Royal Northern College of Music en bij Otakar Kraus. In Groot-Brittanië zong hij hoofdrollen bij onder andere het Royal Opera House Covent Garden in Londen en de English National Opera. Hij maakte in 1988 zijn debuut in Bayreuth en zong daar tot en met 2006 rollen als Wotan, Der Wanderer, König Marke, Titurel, Gurnemanz, Hagen en Der Holländer. Op 8 februari 1999 maakte hij zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Moses in ‘Moses und Aron’ van Schönberg. Verder zong hij in de Met tot en met 2009 Fafner, Hunding, Gurnemanz en Hagen. Verder werkte Tomlinson mee aan wereldpremières van onder meer ‘The Minotaur’ van Harrison Birtwistle in het Royal Opera House in 2008.

Kijk op YouTube