21-08-2016

Op 20 augustus 2016 is de Italiaanse sopraan Daniela Dessì overleden.

Daniela Dessì werd op 14 mei 1957 in Genua geboren. Zij studeerde zang aan het conservatorium van Parma en de Accademia Chigiana van Siena en won in 1980 de eerste prijs op het internationale zangconcours van de Italiaanse RAI TV. Zij maakte vervolgens haar operadebuut bij de Opera Giocosa in Savona in ‘La Serva Padrona’ van Pergolesi. Op 9 februari 1982 maakte zij haar debuut in de Scala van Milaan als Fulvia in ‘La Pietra del Paragone’ van Rossini. Verder zong zij in de Scala onder andere Liù in ‘Turandot’ (1988), Contessa in ‘Le Nozze di Figaro’ (1989), Fiordiligi in ‘Così Fan Tutte’ (1989), Elisabetta in ‘Don Carlo’ naast Luciano Pavarotti (1992), Alice in ‘Falstaff’ (1993), de titelrollen in ‘Adriana Lecouvreur’ (2000), ‘Madama Butterfly’ (2002), ‘Tosca’ (2003) en Desdemona in ‘Otello’ (2005).

Haar internationale carrière bracht haar naar alle belangrijkste operahuizen van de wereld. Zo maakte zij op 22 september 1990 haar debuut in de Wiener Staatsoper als Elisabetta in ‘Don Carlo’. Verder zong zij in de Wiener Staatsoper nog Amelia in ‘Simon Boccanegra’ (1990), Mimì in ‘La Bohème’ (1992) en de titelrollen in de Puccini-opera’s ‘Tosca’ (2002), ‘Manon Lescaut’ (2007) en ‘Madama Butterfly’ (2011). Verder debuteerde zij in de Metropolitan Opera van New York op 1 februari 1995 als Nedda in ‘Pagliacci’. Tevens zong zij in de Met nog de titelrollen in de Puccini-opera’s ‘Madama Butterfly’ (2002) en ‘Tosca’ (2010).

Haar uitgebreide discografie bestaat uit talrijke opnamen. Zo is zij onder andere op CD te horen in ‘Rigoletto’ (EMI), ‘Don Carlo’ (EMI), ‘La Bohème’ (EMI), ‘I Medici’ van Leoncavallo (DG), ‘Pagliacci’ (Philips), ‘Falstaff’ (Sony), ‘La Traviata’ (SoloVoce), ‘Otello’ van Verdi (SoloVoce), ‘La Fanciulla del West’ (SoloVoce), ‘Madama Butterfly’ (Dynamic), ‘Manon Lescaut’ (Real Sound), ‘Iris’ van Mascagni (Ricordi), ‘Andrea Chénier’ (Universal), ‘Gli Orazi e i Curiazi’ van Domenico Cimarosa (Bongiovanni), ‘Alina, Regina di Golconda’ van Donizetti (Nuova Era), ‘Ernani’ (Nuova Era) en ‘La Zingara Guerriera’ van Nicolini (L’Opera).

Ook op DVD is zij te bewonderen in haar glansrollen in ‘La Bohème’ (C Major), de titelrol in ‘Turandot’ (Dynamic), ‘I Vespri Siciliani’ (Cmajor), ‘Tosca’ (Opus Arte/Arthaus Musik), ‘Norma’ (Hardy Classics), ‘La Fanciulla del West’ (Arthaus Musik), ‘Francesca da Rimini’ (Arthaus Musik), ‘Aida’ (Opus Arte), ‘Madama Butterfly’ (Dynamic), ‘Adriana Lecouvreur’ (EuroArts), ‘Don Carlo’ (EMI), ‘Così Fan Tutte’ (Opus Arte) en ‘Elisabetta Regina d’Inghilterra’ (Hardy Classics).

Daniela Dessì werd in juli 2016 ziek en moest haar optredens annuleren vanwege de behandelingen tegen kanker. Zij overleed in het ziekenhuis van de Noord-Italiaanse stad Brescia. Haar partner was sinds 2000 de tenor Fabio Armiliato, die drie dagen voor haar overlijden 60 jaar werd.

Lees in La Repubblica