17-08-2016

In tegenstelling tot de Spanjaarden brachten de Portugezen niet veel opera naar Zuid-Amerika.

In Brazilië zijn er drie bijzondere operahuizen. Het Theatro Municipal van Rio de Janeiro opende in 1909, het Theatro Municipal van São Paulo opende in 1911 – en vertoont overeenkomsten met de Wiener Staatsoper – en het operahuis in Manaus in het midden van het Amazoneregenwoud opende in 1896 met ‘La Gioconda’ en is waarschijnlijk het meest bekende operagebouw. Het theater sloot in 1924.

Zeg “opera” en “Brazilië” en de meeste mensen zullen antwoorden met “Bidú Sayão”. De sopraan werd in 1902­ in Rio geboren en maakte op 13 februari 1937 haar debuut in de Metropolitan Opera toen zij Lucrezia Bori verving in ‘Manon’ van Massenet. Sayão zong in de Met twaalf rollen zingen.

De bekendste Braziliaanse operazanger van dit moment is de bariton Paulo Szot, die in 1969 in São Paulo geboren werd. Hij had in 2008 succes als Emile De Becque in ‘South Pacific’ in het Lincoln Center en won onder andere een Tony Award voor zijn vertolking. Hij maakte in 2010 zijn debuut in de Met als Kovalyov in ‘De Neus’ en keerde terug in hoofdrollen in ‘Carmen’, ‘Die Fledermaus’, ‘Manon’ en ‘The Death of Klinghoffer’.

Lees in WQXR

© Metropolitan Opera