11-08-2016

De Sydney Opera House wordt tussen 2017 en 2020 gerenoveerd. De staat New South Wales investeert 202 miljoen Australische dollar (139 miljoen euro) in de verbouwingen van het iconische gebouw.

Er zullen aanpassingen komen in de concerthal, de foyer en de ingang. Het operagebouw, dat geregistreerd is als Unesco-werelderfgoed, krijgt jaarlijks 8,2 miljoen bezoekers over de vloer. Het is zo de meest bezochte bezienswaardigheid in Australië.

De renovaties zullen in fases gebeuren, en van start gaan in mei 2017, aldus CEO van de Opera House Louise Herron tijdens een persconferentie. Er zal ook een creatief centrum voor kinderen worden bijgebouwd, er komt een extra publieke ruimte onder de trappen van het gebouw en een functiecentrum met een uitzicht op de Sydney Harbour Bridge.

Na de renovatie moet het Sydney Opera House toegankelijker zijn voor bezoekers en moet de akoestiek in de grote concertzaal beter zijn. Ongebruikte kantoren worden omgebouwd tot leslokalen.

De renovatie wordt de grootste aanpassing aan het gebouw van de Deense architect Jorn Utzon sinds het in 1973 geopend werd. De Sydney Opera House draagt jaarlijks voor 775 miljoen dollar (535 miljoen euro) bij aan de economie van New South Wales.

Lees in NU.nl

© AFP