10-08-2016

De sopraan Agnes Giebel werd op 10 augustus 1921 in de Nederlandse stad Heerlen geboren.

Agnes Giebel bracht haar eerste levensjaren in Heerlen door en in 1925 keerde zij met haar ouders terug naar de Duitse stad, waar de familie vandaan kwam. Zij studeerde aan de Folkwangschule in Essen bij Hilde Wesselmann en begon haar professionele carrière in 1947 als concertsopraan.

Zij kreeg bekendheid toen zij in 1950 de sopraansoli zong in Bach-cantates in de wekelijkse radio-uitzending van de RIAS Berlin. Sindsdien gold zij als één van de belangrijkste, Duitse concertzangeressen van haar generatie, vooral als Bach-vertolkster. Zij trad bij vele internationale muziekfestivals en muziekcentra op, waaronder in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, België, Nederland en Zwitserland. In 1968 ondernam zij een tournee naar Japan. Succesvol was zij ook tijdens meerdere tournees in Noord-Amerika en zij gaf tevens diverse concerten in Engeland.

Agnes Giebel vertolkte geen rollen op het operatoneel, maar zong wel operapartijen voor de radio en voor grammofoonopnamen. In 1982 trad zij nog op in kerkconcerten in haar woonplaats Keulen en gaf in 1989 nog een duettenavond met de tenor Jean van Ree.

De stem van Agnes Giebel is op talrijke grammofoonplaatopnamen vastgelegd: door HMV (‘Mis in b-klein’ en ‘Weihnachtsoratorium’ van Bach en als Pamina in ‘Die Zauberflöte’), door Oiseau Lyre (‘Matthäus Passion’), DGG (‘Johannes Passion’), door Philips (‘Matthäus Passion’, ‘Missa Solemnis’ van Beethoven, ‘Die Schöpfung’ van Haydn en Bach-cantaten), door Decca (‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms), door Telefunken (Schubert-Lieder), door Fono (‘Requiem’ van Bruckner), door Nuova Era (‘Paulus’ van Mendelssohn), door Renaissance (Bach-Kantaten, 1952), door Hunt (‘Mis in c-klein’ van Mozart), door Polyphon (Geistliche Lieder, 1980), door Myto (‘Ein deutsches Requiem’, 1957) en door BBC Records als soliste in de Achtste Symfonie van Mahler.

Kijk op YouTube

© Deutsche Fotothek