06-08-2016

De opera ‘Die Bassariden’ van Hans Werner Henze beleefde op 6 augustus 1966 zijn wereldpremière in Salzburg.

‘Die Bassariden’ is een opera in één akte en een intermezzo op een Engelstalig libretto van W.H. Auden en Chester Kallman gebaseerd op ‘De Bacchanten’ van Euripides. Het verhaal gaat over het conflict tussen enerzijds koning Pentheus van Thebe (de vertegenwoordiging van menselijke rationaliteit en emotionele beheersing) en de god Dionysus (de representatie van ongeremde hartstocht).

De opera werd in een Duitse vertaling van Maria Basse-Sporleder in Salzburg voor het eerst opgevoerd op 6 augustus 1966 onder muzikale leiding van Christoph von Dohnányi. Tenor Loren Driscoll was Dionysus en de Griekse bariton Kostas Paskalis was Pentheus. De oude blinde profeet Tiresias werd gezongen door de tenor Helmuth Melchert en Agave – de moeder van Pentheus – was de mezzosopraan Kerstin Meyer. De sopraan Ingeborg Hallstein zong de rol van Autonoe.

‘Die Bassariden’ werd in maart 1968 in een Italiaanse vertaling opgevoerd in het Teatro alla Scala van Milaan onder leiding van Nino Sanzogno. De eerste Engelstalig uitvoering was bij de Santa Fe Opera op 7 augustus 1968 onder leiding van Henze zelf. Christoph von Dohnányi dirigeerde in oktober 1990 nog twee Engelstalige, concertante uitvoeringen in de Severance Hall in Cleveland en zijn echtgenote Anja Silja zong de rol van Agave.

Kijk op YouTube