05-08-2016

Op 5 augustus 1916 overleed de Engelse componist George Butterworth.

George Sainton Kaye Butterworth werd op 12 juli 1885 in Londen geboren. Hij ging in 1899 naar Eton College en werd daar muzikaal onderwezen door Charles Lloyd en Thomas Dunhill. Van 1904 tot 1908 was hij rechtenstudent aan Trinity College aan de Universiteit van Oxford en was voorzitter van de universitaire muziekclub van 1906 tot 1907. Daarna werkte hij als muziekcriticus voor The Times en schreef enkele biografische artikelen voor de tweede editie van Grove’s Dictionary of Music and Musicians. Hij keerde in 1910 terug naar Londen waar hij zich per oktober inschreef aan het Royal College of Music. Daar studeerde hij tot 1912 onder Walter Parratt, Herbert Sharpe en Charles Wood.

Het oeuvre van Butterworth bestaat voornamelijk uit toonzettingen van gedichten van A.E. Housman (waaronder ‘A Shropshire Lad’), Robert Louis Stevenson, William Ernest Henley, Percy Bysshe Shelley en Oscar Wilde. Muzikaal werd Butterworth beïnvloed door zijn goede vriend Ralph Vaughan Williams, maar ook door andere eigentijdse componisten als Jean Sibelius en Edward Elgar. Butterworths grootste bijdragen zijn echter die aan de Engelse volksmuziek. Hij verzamelde meer dan 450 liedjes.

In 1914 ging Butterworth in het leger. Hij diende in het 13th Durham Light Infantry Regiment en werd driemaal eervol genoemd in de dépêches. Hiervoor ontving hij tweemaal het Military Cross, de tweede maal echter postuum. Op 5 augustus 1916 voerde hij – nadat de bevelvoerend officier was uitgeschakeld – zijn compagnie aan in de eerste Slag aan de Somme nabij Pozières. Butterworth kwam om toen hij door een kogel in zijn hoofd werd geraakt. Hij werd op het slagveld begraven. De plaats van zijn graf is niet bekend, maar hij wordt genoemd op het Brits-Franse oorlogsmonument te Thiepval.

Kijk op YouTube