17-07-2016

De Duitse regisseur Jürgen Flimm werd op 17 juli 1941 in Gießen geboren.

Jürgen Flimm studeerde toneel, literatuur en sociologie aan de Universiteit van Keulen en begon zijn carrière in 1968 als regie-assistent bij de Kammerspiele van München. Daarna was hij als regisseur verbonden aan het Nationaltheater van Mannheim en het Thalia Theater in Hamburg.

Zijn operadebuut maakte Flimm in 1978 met ‘Al Gran Sole Carico d’Amore’ van Luigi Nono in Frankfurt. Drie jaren later regisseerde hij ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach in Hamburger Staatsoper en in 1990 volgde ‘Così Fan Tutte’ in Amsterdam. Daar werkte hij voor het eerst samen met de Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt, die zijn artistieke partner zou worden voor de jaren daarna. Flimm werkte aan La Scala van Milaan, de Metropolitan Opera van New York, het Royal Opera House Covent Garden in Londen, de Lyric Opera van Chicago, de Staatsoper Berlin Unter den Linden en de Wiener Staatsoper. In 2000 regisseerde hij een nieuwe productie van ‘Der Ring des Nibelungen’ in Bayreuth.

Tussen 2007 en 2010 was Flimm artistiek directeur van de Salzburger Festspiele en sinds 2010 is hij intendant van de Staatsoper Berlin. Daar zal hij in 2018 worden opgevolgd door Martin Schulz.

Lees in Nordbayerischer Kurier

© Gambarini