10-07-2016

Op 9 juli 2016 is de Amerikaanse sopraan Maralin Niska overleden.

Maralin Niska werd geboren op 16 november 1926 in San Pedro, Californië. Zij studeerde bij onder anderen Louise Mansfield, Lotte Lehmann en Ernest St. John Metz. In de jaren vijftig zong zij in Californië bij de USC Opera, UCLA Opera, Los Angeles Opera, Redlands Bowl en andere locale gezelschappen.

Haar doorbraak was in 1965 in Indianapolis in de titelrol van ‘Susannah’ van Carlisle Floyd bij de opening van de Metropolitan Opera National Company. In de herfst van 1967 zong zij voor het eerst bij de New York City Opera in de rol van de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’. Bij New York City Opera zong zij 29 hoofdrollen, meer dan enig andere zanger of zangeres. Zo zong zij er de titelrollen in de Puccini-opera’s ‘Madama Butterfly’, ‘Suor Angelica’, ‘Tosca’, ‘La Fanciulla del West’ en ‘Manon Lescaut’ en ‘La Traviata’, ‘Medea’, ‘Salome’ en ‘Susannah’ van Carlisle Floyd. Verder was zij er te horen als Mimì en Musetta in ‘La Bohème, Nedda in ‘Pagliacci’, Marguerite in ‘Faust’, de Governess in ‘The Turn of the Screw’, Donna Anna en Donna Elvira in ‘Don Giovanni’, de Komponist in ‘Ariadne auf Naxos’, Elettra in ‘Idomeneo’, Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’, Rosalinde in ‘Die Fledermaus’, Elisabetta in ‘Maria Stuarda’ en in ‘La Voix Humaine, ‘Prins Igor’ en ‘De Zaak Makropoulos’.

Niska maakte haar debuut bij de Metropolitan Opera van New York op 17 maart 1970 als Violetta in ‘La Traviata’. Zij trad in totaal 42 keer op bij de Met, behalve als Violetta ook in de titelrollen van ‘Tosca’ en ‘Salome’ en als Nedda, Musetta, Elena in ‘I Vespri Siciliani’ en ten slotte als Donna Elvira op 10 juni 1978.

In het seizoen 1973/194 zong zij bij De Nederlandse Operastichting de rol van Marie in ‘Wozzeck’ van Alban Berg naar Jan Derksen in de titelrol.

Na haar afscheid van het operatoneel woonde zij in Santa Fe, New Mexico en trouwde zij met William Mullen. In Santa Fe overleed zij vier maanden voor haar 90ste verjaardag.

Lees in Classissima