08-07-2016

De Nederlandse bariton Bastiaan Everink werd geboren in Lonneker, een klein dorpje in het oosten van het land.

Bastiaan Everink was vanaf zijn 18e beroepsmilitair bij het korps mariniers en werd in 1991 gedurende vijf maanden ingezet in de eerste golfoorlog. Op zijn 23ste ging hij naar het conservatorium; eerst vijf jaren in Enschede, later Amsterdam en daarna nam hij les bij James McCray. In 2002 maakte Everink zijn debuut bij de Oper Bonn.

Bastiaan Everink zong tussen 2011 en 2016 als vaste solist bij de Deutsche Oper Berlin. Daar was hij onder andere te horen als Escamillo in ‘Carmen’, Enrico in ‘Lucia di Lammermoor’ en Klingsor in ‘Parsifal’. Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Deutsche Oper Berlin zong hij de rol van Pizarro in ‘Fidelio’. In 2013 maakte hij zijn debuut in de titelrol van ‘Der Fliegende Hollander’ in het Palacio de Bellas Artes in Mexico-City. In december 2016 zal hij bij De Nationale Opera de rol van Klingsor zingen in ‘Parsifal’.

Andere rollen uit zijn repertoire zijn onder andere Gerard in ‘Andrea Chenier’, Wolfram uit ‘Tannhäuser’, Posa uit ‘Don Carlos’, Tonio in ‘Pagliacci’, Michele in ‘Il Tabarro’, Alfio in ‘Cavalleria Rusticana’, de titelrol in ‘Jevgeni Onjegin’, Amonasro in ‘Aida’, Jago in ‘Otello’ van Verdi, de titelrol in ‘Nabucco’, Scarpia in ‘Tosca’, Guglielmo in ‘Le Villi’ en Cim-Fen in ‘L’Oracolo’ van Leoni en Jochanaan in ‘Salome’.

Bastiaan Everink was verder onder andere te horen bij de Oper Frankfurt, het Tiroler Landstheater Innsbruck, het Staatstheater Turnberg, in het Theater Aachen (‘Salome‘, 2009), in het Staatstheater Damstadt (‘Fidelio‘, 2010), het Staatstheater Wiesbaden en het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam.

Kijk op YouTube