08-07-2016

Met het overlijden van Lester Dequaine op 16 juni 2016 is een groot deel van de nalatenschap van de Amerikaanse sopraan Rosa Ponselle verdwenen.

Lester Dequaine overleed op 16 juni 2016 in Naples, Florida. Hij was de eigenaar van een museum in West Main Street in de Amerikaanse plaats Meriden in Connecticut en de laatste persoon die de eigendommen van Rosa Ponselle bezat. Rosa Ponselle werd op 22 januari 1897 in Meriden geboren. Onder de eigendommen van Ponselle bevonden zich jurken, voorwerpen uit opera’s, haar Baldwin piano en andere memorabilia. In 1994 werd een groot gedeelte van deze collectie opgeslagen in het Augusta Curtis Cultural Center, maar vanwege de kans op beschadiging onderhandelde Dequaine – een lid van de Ponselle Society – om de nalatenschap van Ponselle te behouden. Met het hoofd van de Rosa Ponselle Charitable Foundation Inc. in Baltimore besloot Dequaine de voorwerpen onder te brengen in een museum. Dequaine was echter geërgerd, dat de president van de Foundation Elayne Duke sommige voorwerpen achterhield. Dequaine sloot uiteindelijk de deuren van het museum in 2004 en verkocht het gebouw in 2007. Daarna huurde hij een pand op Research Parkway een verhuisde de collectie. In 2009 vertelde hij de Record Journal dat de verzameling in Meriden was, maar specifieker was hij niet.

De advocaat van Dequaine Alan Novice heeft nu medegedeeld dat Dequaine een testament heeft achtergelaten, maar zegt niets te weten van de Rosa Ponselle verzameling. Volgens Robert Cyr – een muziekdocent aan de Meriden Public Schools – heeft Dequaine de hele verzameling ingepakt en buiten de stad getransporteerd. Dequaine zou niet geïnteresseerd zijn geweest om de collectie terug naar Meriden te brengen.

Lees in My Record Journal