03-07-2016

De Accademia Filarmonica van Bologna zal ter gelegenheid van het 350e verjaardag van haar stichting op 4 juli 2016 om 11.00 uur op Via Guido Reni 6 in Bologna een gedenkplaat onthullen, die is gewijd aan de dirigent Francesco Molinari Pradelli.

Francesco Molinari Pradelli werd op 4 juli 1911 in Bologna geboren op Via Guido Reni nummer 6. Hij studeerde piano aan het Liceo Musicale “G.B. Martini” en maakte in 1938 zijn operadebuut in Bologna in het Teatro del Corso met ‘L’Elisir d’Amore’ van Donizetti. In 1950 debuteerde hij in de Arena di Verona met ‘Die Walküre’ van Wagner.

In Italië dirigeerde hij in alle belangrijke operagebouwen en concertzalen, waaronder Bologna, Verona, Florence, Rome, Milaan, Turijn, Venetië, Genua, Bergamo, Palermo, Catania en Napels. Gastoptredens brachten hem naar Londen, Wenen, Madrid, Praag, Boedapest, Amsterdam, Lissabon, München, Parijs, Toulouse, Straatsburg, Tel Aviv, San Francisco, Los Angeles, New York, Chicago, Dallas, Atlanta, Detroit, Philadelphia, Boston, Berlijn en Moskou.

Onder zijn leiding zongen alle belangrijke zangers van de vorige eeuw: Gigli, Bechi, Callas, Tebaldi, Del Monaco, Christof, Di Stefano, Pavarotti, Bergonzi, Ghiaurov, Gianni en Ruggero Raimondi, Domingo, Ricciarelli, Kraus, Carreras, Caballé, Bruson en vele anderen. Hij gaf verder concerten met onder anderen Bachaus, Rubinstein, Benedetti Michelangeli, Pollini en Accardo.

Francesco Molinari Pradelli overleed op 7 augustus 1996 in Marano di Castenaso, in de buurt van Bologna.

Lees in L’Ape Musicale