24-06-2016

Op 24 juni 2016 is de operadirigent Edoardo Müller overleden.

Edoardo Müller werd op 16 juni 1938 in Trieste geboren. Hij begon zijn carrière als pianist en was daarna assistent-dirigent van Karl Böhm, Carlos Kleiber, Claudio Abbado en Francesco Molinari-Pradelli. Müller maakte zijn debuut als dirigent in 1973 in Florence.

In 1980 kwam hij naar de San Diego Opera voor een productie van ‘Giovanna d’Arco’ van Verdi. Daarna zou hij bij het gezelschap gedurende 31 jaren 45 producties dirigeren. Behalve in Verdi behaalde Müller in San Diego grote successen in werken van Donizetti, Bizet, Mozart, Rossini, Mascagni, Leoncavallo en Puccini. Hij was ook bekend vanwege zijn zangkwaliteiten en viel ooit tijdens een generale repetitie van ‘La Traviata’ bij de San Diego Opera in voor de tenor. Zijn laatste producties bij de San Diego Opera waren ‘Turandot’ en ‘Carmen’ in 2011.

Müller maakte op 2 november 1984 zijn debuut bij de Metropolitan Opera House in New York als dirigent van ‘Il Barbiere di Siviglia’. Hij zou in Met tot 2006 zo’n 150 keer operaproducties leiden. Daarnaast dirigeerde in de Amerikaanse operahuizen van Seattle, Chicago, Philadelphia, Detroit, Dallas, Houston en Washington. Verder trad hij op in Italië, Argentinië, Chili, Canada en Japan.

Müller was ook een begenadigd pianist en begeleidde in die hoedanigheid recitals van onder anderen Renata Tebaldi (moskou, 1975), Leyla Gencer (Parijs, 1980) en José Carreras (Salzburg, 1989).

Edoardo Müller overleed in Milaan.

Lees in the San Diego Union-Tribune