04-06-2016

De stichting Het 20ste-eeuwse Lied en de Leo Smit Stichting brengen op 5 juni 2016 een zondagochtendconcert in het Stadsarchief van Amsterdam.

Tijdens dit concert brengen mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling en pianiste Reinild Mees liederen van Anna Cramer, Jan van Gilse en Gustav Mahler. Het concert begint om 11.00 uur, toegangsbewijzen kosten slechts € 10,- (Stadspashouders € 5,-)

De Amsterdamse componiste Anna Cramer studeerde in Amsterdam en Berlijn. Het moet een ontroerend moment geweest zijn toen zij in 1906 haar eigen liederen hoorde in het Concertgebouw, gezongen door de bekende bariton Ludwig Wüllner. Van 1893 tot 1897 stond ze ingeschreven als dienstbode aan de Keizersgracht, terwijl ze aan het conservatorium studeerde. Met een diploma als pianiste op zak trok ze naar Berlijn om verder te studeren bij Wilhelm Berger. Haar liederen werden uitgegeven en met haar recitals (waarbij ze verschillende zangers zelf aan de piano begeleidde) oogstte ze veel succes. Tot in 1930 het noodlot toesloeg en Anna voor korte tijd werd opgenomen wegens ‘paranoia’. Sindsdien leidde ze in Amsterdam een teruggetrokken leven. Na haar dood op 95-jarige leeftijd werd een koffer gevonden vol manuscripten.

Toen de 14-jarige Jan van Gilse Willem Mengelberg het Concertgebouworkest zag dirigeren wist hij waar zijn toekomst lag. Twintig jaar later nodigde Mengelberg hem uit een concert met eigen werk te dirigeren in Amsterdam. Het was ook dirigent Willem Mengelberg die de componist Gustav Mahler naar Amsterdam haalde, in 1903 klonk hier zijn Derde Symfonie. Sindsdien is Amsterdam een echte Mahler-stad.