02-06-2016

Op 24 mei 2016 is de Duitse dirigent Heinrich Bender overleden.

Heinrich Bender werd op 11 mei 1925 als Heinrich Maul in Saarbrücken geboren. Hij studeerde compositie bij Boris Blacher en werd in 1959 Staatskapellmeister bij de Bayerische Staatsoper in München onder Joseph Keilberth. Hij was Staatskapellmeister bij het gezelschap gedurende een halve eeuw. Bender dirigeerde er meer dan 90 opera’s. Hij was tevens hoofd van de Opera Studio van de Bayerische Staatsoper en tot zijn studenten kan men Agnes Baltsa, Petra Lang en Violeta Urmana rekenen. Bender was gedurende de zomerperiode werkzaam bij de Bayreuther Festspiele en verder was hij chefdirigent van het Duitse repertoire bij de Canadian Opera Company. Heinrich Bender overleed in München.

Lees in Bayerischer Rundfunk Klassik

© Sabine Töpfer