28-05-2016

De Italiaans-Amerikaanse dirigent Nicola Rescigno werd op 28 mei 1916 in New York geboren.

Nicola Rescigno studeerde bij Ildebrando Pizzetti, Giannini en Polacco en maakte zijn debuut in 1943 met ‘La Traviata’ aan de Brooklyn Academy of Music. Daarne toerde hij met de San Carlo Opera Company door de Verenigde Staten en werkte als muzikaal directeur voor de Connecticut Opera en de Havana Opera. In 1953 was hij medeoprichter van de Lyric Opera of Chicago, waar hij muzikaal directeur was van 1954 tot 1956. Daar dirigeerde hij in 1954 het Amerikaanse debuut van Maria Callas in ‘Norma’.

In 1957 was Rescigno medeoprichter van de Dallas Opera, waar hij diende als artistiek directeur en hoofddirigent was van 1957 tot 1990. Aan de Dallas Opera dirigeerde hij de Amerikaanse debuten van zangers als Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Dame Joan Sutherland, Teresa Berganza, Magda Olivero, Jon Vickers en regisseur Franco Zeffirelli. Rescigno bracht in Dallas de Amerikaanse premières van ‘Alcina’ van Händel en ‘Orlando Furioso’ van Vivaldi. Ook dirigeerde hij de wereldpremières van ‘Fantasy in Homage to an Earlier England’ van Virgil Thomson in 1966 en ‘The Aspern Papers’ van Dominick Argento in 1988.

Rescigno maakte op 7 december 1978 zijn debuut aan de Metropolitan Opera van New York met ‘Don Pasquale’ van Donizetti. Verder dirigeerde hij in de Met ‘L’Elisir d’Amore (1980), ‘L’Italiana in Algeri’ en ‘La Traviata’. Daarnaast brachten zijn carrière hem naar San Francisco, Glyndebourne, Londen, Parijs, Wenen, Zürich, Buenos Aires en alle belangrijke operahuizen van Italië.

De naam van Rescigno is nauw verbonden met de sopraan Maria Callas. Met haar nam hij tussen 1958 en 1969 diverse platen met opera-aria’s op voor EMI. Verder nam hij in 1953 een album met Verdi-aria’s op met bariton Robert Weede en in 1969 delen van ‘Francesca da Rimini’ in 1969 met Mario del Monaco en Magda Olivero. Hij maakte in de studio in 1978 een integrale opname van ‘Tosca’ met Mirella Freni in de titelrol en in 1983 een complete ‘Lucia di Lammermoor’ met Edita Gruberová in de titelrol.

Op DVD verscheen het concert dat Rescigno en Callas in 1959 in Hamburg gaven en een registratie van ‘L’Elisir d’Amore’ uit 1981 in de Metropolitan met Judith Blegen en Luciano Pavarotti.

Nicola Rescigno overleed op 4 augustus 2008 op 92-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Italiaanse plaats Viterbo, terwijl hij wachtte op behandeling voor zijn gebroken dijbeen.