29-05-2016

De Nederlandse mezzosopraan Nina van Essen heeft de studiebeurs gewonnen van de Stichting Miluška Duffková.

Nina van Essen werd op zaterdag 28 mei 2016 tijdens de audities in Amsterdam uit vier kandidaten gekozen door de selectiecommissie, die bestond uit operaregisseur Jan Bouws, zanger/zangpedagoog Wout Oosterkamp en operazangeres Leonie Schoon. De vier kandidaten brachten ieder drie aria’s en liederen ten gehore, die door de commissie uit hun repertoire waren gekozen. Nina van Essen (1994) studeerde dit jaar summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij ontvangt de jaarlijkse prijs van de Stichting Miluška Duffková in de vorm van een studiebeurs van €2000.

De stichting en prijs zijn in het leven geroepen door de Tsjechische sopraan Miluška Duffková. Zij werd geboren in Praag en begon haar zangopleiding in haar geboorteland Tsjecho-Slowakije. Na de Tweede Wereldoorlog kwam zij met haar man ir. Klaas Roozendaal naar Nederland en rondde zij haar zangopleiding af bij Ruth Horna. Tussen 1945 en 1980 heeft zij veel opgetreden, in Nederland, maar ook in Praag. Bij de onderdrukking van de Praagse Lente (1968) door Russische troepen zong zij voor de Nederlandse radio Tsjechische liederen als steunbetuiging aan de Tsjechische democratische beweging. Miluška Duffková overleed op 27 oktober 2010.

Bij testament heeft mevrouw Duffková de naar haar vernoemde Stichting opgericht, met als doel het verstrekken van studiebeurzen aan zangeressen die bij het aanvragen van de beurs jonger zijn dan vijfentwintig jaar. De beurs is bedoeld om na de studie in het buitenland verder te studeren, dan wel om een masterclass te volgen.