27-04-2016

De Belgische mezzosopraan Mady Urbain werd op 27 april 1946 geboren.

Mady Urbain studeerde zang, piano, cello en muziekwetenschappen aan het conservatorium van Luik en ontving in 1967 haar solistendiploma. Daarna studeerde zijn in 1967 en 1968 in Wenen en Salzburg. Zij won in 1969 een zangconcours in Brussel.

Zij zong vanaf 1967 gedurende 25 jaren aan de Koninklijke Opera van Wallonië in haar geboorteplaats Luik. Met dit ensemble gaf zij gastoptredens en zong daarnaast in Avignon, Lille, Lyon, Metz en Nancy.

Haar omvangrijke repertoire bevatte rollen als Amneris in ‘Aida’, Preziosilla in ‘La Forza del Destino«, Mrs. Quickly in ‘Falstaff’, Carmen, Dorabella in ‘Così Fan Tutte’, Marcellina in ‘Le Nozze di Figaro’, Charlotte in ‘Werther’, Suzuki in ‘Madama Butterfly’, La Principessa in ‘Suor Angelica’, Taven in ‘Mireille’, Margared in ‘Le Roi d’Ys’, La Mère in ‘Louise’ van Charpentier, Adelaide in ‘Arabella’, Mère Marie in ‘Dialogues des Carmélites’, Mother in ‘The Consul’ van Menotti en Buryjovka in ‘Jenůfa’ van Janáček.

Al vroeg wijdde Mady Urbain zich aan het lesgeven en vanaf 1970 was zij zangdocente aan de Académie Grétry in Luik.

Kijk op YouTube