17-04-2016

Op 11 maart 2016 is de Franse mezzosopraan Deva Dassy overleden.

Deva Dassy werd op 26 augustus 1911 als Marie-Anne Gertrude Françoise Lambert in Parijs geboren als de dochter van politicus Charles Lambert en de pianiste Germaine Polack.

Zij huwde op 21 december 1925 met Louis Lallemant in Fontainebleau en scheidde van hem in 1932. Zij trouwde op 10 februari 1936 in Parijs met François Brunschwig en in hetzelfde jaar werd het huwelijk alweer ontbonden. Van hem kreeg zij een zoon, die inmiddels is overleden. En 1940 was Deva Dassy met haar geliefde Georges Mandel één van de passagiers van de boot Massilia, waarmee politici en andere bekendheden Frankrijk konden vluchten naar Noord-Afrika.

Deva Dassy zong in de Opéra-Comique de titelrollen van ‘La Belle Hélène’ en ‘Mignon’, als Charlotte in ‘Werther’, Inès in ‘Farsquita’, Violette in ‘Le Roi Bossu’ en Suziki in ‘Madama Butterfly’. Zij werkte verder mee aan diverse wereldpremières, waaronder in de titelrol van de operette ‘Erosine’ van Georges Célérier op 5 november 1935 bij Folies Wagram, in de titelrol van de operette ‘Yana’ van Henri Christiné en Tiarko Richepin op 24 december 1936 in Châtelet en in ‘La Féérie Blanche’ van Mitty Goldin en Casimir Oberfeld op 22 december 1937 in Mogador.

In 1933 werd de parfum Deva-Dassy naar haar vernoemd en in 1946 was zij te zien in de film ‘Faut ce qu’il faut’ van René Pujol. Na haar afscheid vestigde zij zich in Mouriès in het zuiden van Frankrijk. Daar overleed zij en is zij 16 maart 2016 na de uitvaart in de kerk van Mouriès begraven op het plaatselijke kerkhof.

Lees in Dans Nos Coeurs

Kijk op YouTube