02-04-2016

De Duitse componist Helmut Lachenmann ontvangt de Hans Christian Andersen-Prijs 2016 voor zijn opera ‘Das Mädchen mit den Schwefelhölzern’.

Helmut Lachenmann (Stuttgart, 1935) beschouwt zichzelf als een Don Quichotte in de moderne klassieke muziek. Zijn muziekstijl gaat in tegen elke modebeweging binnen de muziek. Lachenmann componeerde ‘Das Mädchen mit den Schwefelhölzern’ voor groot orkest en solisten tussen 1988 en 1996. De wereldpremière vond in 1997 plaats in de Hamburger Staatsoper en het werk is zijn grootste succes tot nu toe. Hernemingen van de productie vonden plaats in Parijs en Stuttgart en Tokyo zag in 2003 een nieuwe enscenering van de opera. De prijs – waaraan geen geldbedrag verbonden is – wordt op 2 april 2016 in Lachenmanns geboorteplaats Stuttgart uitgereikt.

Lees in Deutschlandradio Kultur

© Hanna Lippmann