23-03-2016

Op 23 maart 2016 is de Armeneense tenor Gegham Grigorian overleden.

Gegham Grigorian werd op 29 januari 1951 in Yerevan geboren. Hij studeerde aan het conservatorium van Yerevan bij Sergei Danielyan en maakte zijn operadebuut in 1971. Een jaar later ging hij naar West-Berlijn.

In 1975 zong hij bij het Nationale Opera Theater van Armenië als Edgardo in ‘Lucia di Lammermoor’ en daarna Saro in ‘Anush’ van Tigranian, Tirith in ‘Arshak II’ van Chukhajyan, Sayat Nova in ‘Sayat-Nova’ van Harutyunyan, Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ en de titelrol in ‘Faust’.

In 1978 was hij één van de vier winnaars van het zangconcours van de Scala in Milaan en nam dientengevolge deel aan de zangopleiding van de Scala. Om onbekende redenen verboden de Sovjet-autoriteiten hem echter gedurende tien jaren buiten de Sovjet-Unie op te treden. Na 1980 werkte hij in Vilnius bij de Nationale Opera van Litouwen. Daar zong hij in opera’s als ‘Jevgeni Onjegin’, ‘Don Carlos’, ‘Boris Godoenov’, ‘La Traviata’, ‘Madama Butterfly’ en ‘Rigoletto’. Vanaf 1989 zong hij op uitnodiging van Valery Gergiev hoofdrollen in het Mariinsky Theater.

Na de val van de Sovjet-Unie bracht zijn zangcarrière hem naar het buitenland. Zo maakte hij in 1993 als Lenski in ‘Jevgeni Onjegin’ zijn debuut in het Royal Opera House van Londen. In de Metropolitan Opera van New York maakte hij op 27 december 1995 zijn debuut als Herman in ‘Schoppenvrouw’. Verder zong hij in onder andere Buenos Aires, Rome, Berlijn, Washington, Tokyo, Parijs, Wenen, München, Amsterdam, Monte Carlo, Genève en Florence en diverse festivals.

Hij zong de rol van Duca in ‘Rigoletto’ 208 maal en de partij van Radamès in ‘Aida’ 70 keer.

In 2000 werd hij artistiek directeur van het Opera Theater van zijn geboorteplaats Yerevan. Hij regisseerde daar tot 2007.

Zijn stem is door Philips vastgelegd op opnamen van ‘Oorlog en Vrede’ van Prokofiev, ‘Schoppenvrouw’ en ‘Iolanta’ van Tchaikovski,’Prins Igor’ van Borodin, ‘Sadko’ van Rimsky-Korsakov en ‘La Forza del Destino’ van Verdi.

Gegham Grigorian overleed in zijn geboorteplaats Yerevan.

Lees in Public Radio of Armenia