18-03-2016

Op 10 maart 2016 is de Franse tenor Maurice Maievski overleden.

Maurice Maievski werd op 11 januari 1938 als Maurice Machabanski in Parijs geboren. Hij begon zijn zangstudie aan het conservatoire van Parijs in 1957 en maakte zijn operadebuut in 1962 als Dimitri in ‘Boris Godoenov’ bij de Opera van Reims. In 1963 werd hij ingehuurd door de Opéra de Paris, waar hij gedurende drie jaren diverse rollen zong. Daarna trad hij in provinciale theaters op in talrijke hoofdrollen, waaronder Don José, Roméo, Hoffmann, Chénier, Cavaradossi, Werther, Faust en Lohengrin. Terug in Parijs zong hij tussen 1969 en 1971 Canio en Dick Johnson in Salle Favart en José, Don Carlos en Cavaradossi in Opéra Garnier.

Zijn buitenlandse carrière bracht hem naar Glyndebourne (Herman in 1971 en Bacchus in 1972), het Bolsjoi Theater (Radamès), Genève, Brussel, Palermo, Philadelphia, Madrid, Santa Fe, Montevideo en Teheran. Daarna zong hij het zwaardere repertoire, zoals Samson, Florestan en Otello. Zijn laatste optreden was waarschijnlijk op 9 maart 1997 in Calais als Pinkerton.

Maurice Maievski werkte mee aan enkele wereldpremières. Zo trad hij op in kleine rollen in ‘Le Dernier Sauvage’ van Gian Carlo Menotti op 21 oktober 1963 bij de Opéra Comique onder leiding van Jean-Pierre Marty en in ‘Antoine et Cléopâtre’ van Emmanuel Bondeville in 1974 in Rouen.

Zijn stem is door EMI vastgelegd als Remendado in de opname van ‘Carmen’ onder leiding van Georges Prêtre naast Maria Callas en Nicolai Gedda opgenomen in de Salle Wagram tussen 6 en 20 juli 1964. In het archief van INA bevindt zich een film van ‘Les Contes d’Hoffmann’ met Maievski in de titelrol naar Christiane Eda-Pierre en Gabriel Bacquier (zie ook Youtube).

Lees op Franz Muzzano

Kijk op YouTube