05-03-2016

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat de Mijksenaarzaal in de Amsterdamse Stopera een andere naam krijgt. In de Stopera zijn zowel het Amsterdamse stadhuis als Het Muziektheater van De Nationale Opera gevestigd.

De Mijksenaarzaal in de Stopera van Amsterdam is vernoemd naar de ambtenaar Pieter Jan Mijksenaar, die in de Tweede Wereldoorlog actief meehielp met het deporteren van Joden. Dat blijkt uit een onlangs verschenen proefschrift van Stephan Steinmetz.

Mijksenaar kreeg de zaal tien jaar na zijn dood naar hem vernoemd, onder meer omdat hij twee Joden had gered. Maar daarnaast hielp hij bij de deportatie van Joden. Deels was dat zijn werk, als chef van het Bureau Inkwartiering van de gemeente Amsterdam. Uit het onderzoek van Steinmetz blijkt dat hij meer dan alleen zijn werk deed. Zo maakte hij een plan om de verhuizing van de Joden naar de getto’s te versnellen. Volgens Steinmetz was Mijksenaars houding een goed voorbeeld van de tegenstrijdige houding van veel Amsterdamse ambtenaren.

Het CIDI roept de burgemeester en het college nu op zo spoedig mogelijk de naam van de Mijksenaarzaal te verwijderen. De gemeente Amsterdam heeft aangegeven de uitkomsten van het promotieonderzoek te zullen bestuderen.

Lees in CIDI