05-03-2016

Op 4 maart 2016 is de Chinese sopraan Zhou Xiaoyan overleden.

Zhou Xiaoyan werd op 17 augustus 1917 in de Chinese plaats in Wuhan geboren. In 1936 begon zij haar opleiding aan het conservatorium van Shanghai. Twee jaren later vertrok zij naar Frankrijk om te studeren aan de École Normale de Musique de Paris en later het Conservatoire Russe de Paris Serge Rachmaninoff. Zij maakte haar operadebuut in Luxemburg in 1946. Daarna gaf zij concerten in Londen, Parijs en steden in Tsjechië, Italië, Duitsland en Zwitserland en werkte zij met musici als Leonard Bernstein, David Oistrakh, Sviatoslav Richter en Dmitri Shostakovich. Zij zong rollen als Gilda in ‘Rigoletto’ en Violetta in ‘La Traviata’. The New York Times gaf haar de naam “China’s First Lady of Opera”

In 1947 ging zij weer terug naar China. In de tien jaren daarna zong zij vooral in projecten van de Chinese regering; in fabrieken, havens en op officiële tournees naar landen als India, Polen, Noord-Korea en de Sovjet Unie. Ook gaf zij vanaf 1949 les aan het conservatorium van Shanghai.

Zhou Xiaoyan overleed in het Ruijin Hospital in Shanghai.

Lees in Shanghai Daily

© Xinhua