04-03-2016

De Houston Grand Opera brengt op 5 maart 2016 de wereldpremière van de kameropera ‘Prince of Players’ van de Amerikaanse componist Carlisle Floyd.

Het libretto van ‘Prince of Players’ is van Carlisle Floyd (1926) zelf en gebaseerd op het toneelstuk ‘Compleat Female Stage Beauty’ van Jeffrey Hatcher. Het verhaal gaat over de 17e-eeuwse acteur Edward Kynaston, in die tijd één van de meest bekende acteurs van Londen. Hij is bekend vanwege zijn overtuigende portrettering van vrouwenrollen. Maar met één pennenstreek staat Charles II niet alleen toe vrouwen op het toneel te laten spelen, maar verbiedt hij ook aan mannen om vrouwenrollen te vertolken.

Carlisle Floyd is inmiddels 89 jaar en schreef opera’s als ‘Susannah’ (1955), ‘Wuthering Heights’ (1958), ‘The Sojourner and Mollie Sinclair’ (1963), ‘Markheim’ (1966), ‘Of Mice and Men’ (1970) en ‘Cold Sassy Tree’ (2000), werken die reeds tot het standaardrepertoire behoren. ‘Prince of Players’ was in eerste instantie bedoeld als een co-productie van drie gezelschappen, maar geen ander operahuis stapte in het bootje. Derhalve brengt de Houston Grand Opera het werk zelf als eigen, nieuwe productie.

Lees in Houston Chronicle

© Marie D. De Jesus