18-02-2016

Amerikaanse, Britse, Zuid-Koreaanse, Russische en Australische zangers overheersen het operatoneel. Op de operabühne, tijdens de internationale concoursen en in de operastudio’s ontbreken echter de Italiaanse zangers.

De tijd van Italiaanse operazangers als Renata Tebaldi, Mirella Freni, Renata Scotto, Carlo Bergonzi, Franco Corelli en Luciano Pavarotti is voorbij. Tegenwoordig zijn vooral de Oost-Europese zangers ambitieus in de competitieve operamarkt. Waar andere zangers hun stem sparen, vinden zij het een eer in een Westers operahuis te mogen optreden en zingen zij bij alle repetities voluit. Er zijn goede stemmen in Italië, maar velen van hen zouden denken dat een goede stem goed genoeg is en het niet nodig vinden om te acteren. Met de opkomst van de opera-uitzendingen in de bioscoop, op de televisie en via internet wordt echter ook van operazangers verwacht goed te acteren en er goed uit te zien.

Lees in The Economist

© Getty