16-02-2016

De Israëlische dirigent Eliahu Inbal werd op 16 februari 1936 in Jerusalem geboren.

Eliahu Inbal studeerde viool aan de Israeli Academy of Music in Tel Aviv en nam compositielessen bij Paul Ben-Haim. Inbal kreeg van Leonard Bernstein een studiebeurs om directie te gaan studeren aan het Conservatoire de Paris en nam nog deel aan cursussen bij Sergiu Celibidache en Franco Ferrara in Hilversum.

In 1963 won Inbal in Novara de eerste prijs tijdens het Guido Cantelli dirigentenconcours. Zijn eerste optredens waren voornamelijk in Italië. Zijn Britse debuut maakte hij in 1965 met het London Philharmonic, waarna hij Brits staatsburger.

Inbal was tussen 1974 en 1990 eerste dirigent van het HR-Sinfonieorchester in Frankfurt. Tussen 1984 en 1989 was hij chefdirigent van het operahuis La Fenice in Venetië, waar hij in 2007 werd benoemd tot artistiek directeur. Tussen 2003 en 2011 dirigeerde hij een serie uitvoering van de complete symfonieën van Bruckner tijdens het Rheingau Musik Festival met het WDR Sinfonieorchester Köln, die hij beëindigde met de onvoltooide Negende Symfonie. Van 2009 tot 2012 was Inbal chefdirigent van het Česká Filharmonie. Verder was hij van 2008 tot 2014 eerste diligent van Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, waarvan hij zich heden Conductor Laureate mag noemen.

Met het HR-Sinfonieorchester nam Inbal de originele versies van diverse symfonieën van Bruckner op, waarvoor hij de Jahrespreis der deutschen Schallplatten-Kritik ontving. Verder nam hij de complete symfonieën van Mahler en Shostakovich op.

Kijk op YouTube

© Zdenĕk Chrapek