06-02-2016

Op 3 februari 2016 is de Amerikaanse sopraan Jayne Casselman overleden.

Jayne Casselman werd op 8 december 1955 in Sioux City, Iowa, geboren. Zij studeerde aan de Hiawatha (Kansas) High School en de University of Kansas en begon haar operacarrière aan de Kansas City Lyric Opera. Vervolgens accepteerde zij een engagement in de Duitse plaats Kaiserslautern. Zij zong eerst rollen voor mezzosopraan als Cenerentola, Rosina, Hänsel, Dorabella, Carmen, Charlotte, Orfeo in ‘Orfeo ed Euridice’ en Marina in ‘Boris Godoenov’. Daarna wisselde zij naar het repertoire voor dramatische sopraan en zong onder andere Elektra, Isolde, Brünnhilde, Kundry, Venus en Salome. In de “weekend-Ring” in Keulen was zij op 1 april 2006 te bewonderen als de Walküre-Brünnhilde en op 2 april 2006 als de Götterdämmerung-Brünnhilde.

Jayne Casselman zong in juni 2011 tijdens het Richard Wagner Festival in de Oostenrijkse plaats Wels nog Isolde en een jaar later de altpartij van Kabanicha in ‘Kat’a Kabanova’ in Oldenburg. Daarna verhuisde zij naar Arizona, gaf voornamelijk recitals en doceerde zang aan het Yavapai Community College. In haar naam is het Jayne Casselman Vocal Scholarship Fund (www.yc.edu/memorial) opgericht. Jayne Casselman overleed in Phoenix, Arizona, aan de gevolgen van ALS.

Lees in The Daily Courier