12-01-2016

De sopraan Henriette Wüst werd op 12 januari 1816 in Berlijn geboren.

Henriette Wüst debuteerde in 1832 in Leipzig in ‘Des Falkners Braut’ van Marschner. Zij zong in het seizoen 1833/1834 in het Stadttheater van Breslau en kwam in 1834 naar de Hofoper van Dresden. Daar bereikte haar carrière haar hoogtepunt. Tot 1858 was zij bij het gezelschap het meest gewaardeerde ensemblelid en gaf er tot 1866 nog gastoptredens. Op 20 oktober 1842 zong zij in Dresden in de wereldpremière van de opera ‘Rienzi’ van Wagner de rol van Irene naast Wilhelmine Schröder-Devrient als Adriano en Joseph Tichatschek in de titelrol Rienzi. In latere uitvoeringen van ‘Rienzi’ in Dresden nam zij de partij van Adriano over. Andere rollen van haar repertoire waren Elvira in ‘Le Muette de Portici’ van Auber, Donna Elvira in ‘Don Giovanni’, Anna in ‘Die weiße Dame’ van Boieldieu en de titelrol in ‘Lucrezia Borgia’ van Donizetti. Na de beëindiging van haar carrière was Henriette Wüst in Dresden werkzaam als zangpedagoge. Zij overleed op 14 december 1892 in Dresden.