11-01-2016

De Amerikaanse mezzosopraan Gladys Kriese-Caporale werd op 11 januari 1931 geboren.

Gladys Kriese studeerde tussen 1947 en 1952 zang bij Doris Mills Lewis in Winnipeg en daarna bij Sidney Dietch in New York.

Zij maakte op 22 december 1961 haar debuut in de Metropolitan Opera van New York in de partij van de stem van Antonia’s moeder. Tot en met 1966 trad zij in de Met in 164 voorstellingen op in partijen als Schwertleite in ‘Die Walküre’, Dryade in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss, Berta in ‘Il Barbiere di Siviglia’, un Pastore in ‘Tosca’, de Herbergierster in ‘Boris Godoenov’, Flosshilde en de 1. Norn in ‘Götterdämmerung’, 3. Dame in ‘Die Zauberflöte’, Marthe in ‘Faust’ van Gounod, Magdalene in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Teresa in ‘La Sonnambula’, Larina in ‘Jevgeni Onjegin’, Marcellina in ‘Le Nozze di Figaro’, Annina in ‘Der Rosenkavalier’, Mary in ‘Der fliegende Holländer’ en La Comtesse di Coigny in ‘Andrea Chénier’ van Giordano.

Gedurende deze tijd zong Gladys Kriese ook bij de New York City Opera. Op 23 maart 1962 werkte zij bij het gezelschap mee aan de wereldpremière van de opera ‘The Golem’ van Abraham Ellstein.

Daarna kwam zij naar Europa en was tussen 1966 en 1972 ensemblelid van de Deutschen Oper Berlin. Door gastcontracten trad zij ook op in de Staatstheaters van Hannover en Karlsruhe.

Verder gasteerde zij in de Wiener Staatsoper (in 1970 als Eboli in ‘Don Carlos’ van Verdi), bij het Opernhaus van Leipzig (1970), aan de Staatsoper Hamburg (1972), in Turijn (1972) en in Stuttgart.

Onder de rollen van haar repertoire behoorden verder nog Erda, Waltraute en Fricka in ‘Der Ring des Nibelungen’, Brangäne in ‘Tristan und Isolde’, Azucena in ‘Il Trovatore’, Ulrica in ‘Un Ballo in Maschera’, Amneris in ‘Aida’, de Gravin in ‘Schoppenvrouw’ van Tchaikowsky, Klytämnestra in ‘Elektra’ en Herodias in ‘Salome’ van Richard Strauss en Mother in ‘The Consul’ van Menotti.

Zij trad in eerste instantie op onder de naam Gladys Kriese en na haar huwelijk vanaf ongeveer 1967 als Gladys Kriese-Caporale. Sinds 1978 woont Gladys Caporale in Italië.