09-01-2016

De mezzosopraan Waltraud Meier werd op 9 januari 1956 in Würzburg geboren.

Waltraud Meier debuteerde bij de Würzburg Opera als Lola in ‘Cavalleria Rusticana’ en trad in de daaropvolgende jaren tot en met 1978 regelmatig op in de opera van Mannheim.

In 1980 maakte zij haar internationale debuut in het Teatro Colón van Buenos Aires in de rol van Fricka in ‘Die Walküre’. In 1983 debuteerde zij bij de Bayreuther Festspiele als Kundry in ‘Parsifal’. Zij zou in Bayreuth tot en met 2000 naast Kundry nog de rollen van Isolde en Brangäne in ‘Tristan und Isolde’, Sieglinde in ‘Die Walküre’ en Waltraute en de Zweite Norne in ‘Götterdämmerung’ zingen.

Op 9 oktober 1987 maakte zij haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als Fricka in ‘Das Rheingold’. Zij zou in de Met tot en met 2012 in zo’n zeventig voorstellingen optreden als onder andere Kundry, Sieglinde, Santuzza, Carmen, Leonore in ‘Fidelio’ en Marie in ‘Wozzeck’.

In deze periode trad ze ook op in de Royal Opera House Covent Garden van Londen, La Scala in Milaan, de Opéra National in Parijs, de Wiener Staatsoper en de Bayerische Staatsoper in München.

Gedurende 2003 en 2004 zong zij uitsluitend in recitals en concerten. Ze zong in de ‘Matthäus Passion’ van Bach en maakte een tournee door Europa, Rusland en de Verenigde Staten met werken van Brahms, Schubert en Wolf. In het seizoen 2004-2005 keerde zij terug naar de opera.

Nog altijd heeft Waltraud Meier een volle agenda. Voor de eerste helft van 2016 staan op het programma rollen als Sieglinde in de Wiener Staatsoper, Kundry in de Staatsoper Unter den Linden van Berlijn, Klytämnestra in ‘Elektra’ in de Deutsche Oper van Berlijn en de Metropolitan Opera van New York en Waltraute in ‘Götterdämmerung’ in Boedapest.

Kijk op YouTube

© Nomi Baumgart