14-12-2015

De Italiaanse Rosanna Carteri werd op 14 december 1930 in Verona geboren.

Rosanna Carteri studeerde bij Ferruccio Cusinati en won een zangconcours van de RAI in 1948. Dit leidde tot hij operadebuut op 19-jarige leeftijd in 1949 in de thermen van Caracalla in Rome als Elsa in ‘Lohengrin’.

Zij maakte haar debuut in de Scala van Milaan op 1951 in de titelrol van de opera ‘Cecchina, o la buona Figliola’ van Piccinni. Verdere debuutoptredens waren in 1952 tijdens de Salzburgr Festivale als Desdemona in ‘Otello’ onder leiding van Wilhelm Furtwängler, in 1954 in San Francisco als Mimi in ‘La Bohème’, in 1955 in de Lyric Opera van Chicago als Marguerite in ‘Faust’, in 1958 in de Arena van Verona als Mimì, in 1960 in de Royal Opera House Covent Garden in Londen in de titelrol van ‘Tosca’ en in 1961 in de L’Opéra de Paris als Violetta in ‘La Traviata’.

Carteri maakte vroeg in haar carrière een aantal opnamen voor het label Cetra, waaronder opnamen van de opera’s ‘Guillaume Tell’, ‘La Bohème’ en ‘Suor Angelica’. Zij werkte voor de RAI verder mee aan televisieproducties van ‘Le Nozze di Figaro’, ‘La Traviata’, ‘Otello’ en ‘Falstaff’. Voor het label RCA nam zij nog ‘La Traviata’ op. 

Carteri zong in diverse wereldpremières van opera’s. Zo zong zij de titelrol in ‘Ifegenia’ van Ildebrando Pizzetti op 3 oktober 1950 in het Auditorium della RAI in Turijn, de rol van Flavia in ‘Proserpina e lo Straniero’ van Juan José Castro op 17 maart 1952 in de Scala, Metarosa in ‘Calzare d’Argento’ van Pizzetti op 23 maart 1961 in de Scala en de partij van Portia in ‘Il Mercante di Venezia’ van Mario Castelnuovo-Tedesco op 25 mei 1961 tijdens het Maggio Musicale Fiorentino in het Teatro Comunale in Florence.

Carteri stopte met zingen in het midden van de jaren zestig – zij was midden dertig – om zich aan haar familie te wijden.

Kijk op YouTube