10-12-2015

Op 8 december 2015 is de Amerikaanse sopraan Mattiwilda Dobbs overleden.

Mattiwilda Dobbs werd op 11 juli 1925 in Atlanta geboren. Zij studeerde in New York bij Lotte Lehmann en won de John Hay Whitney Fellowship beurs, waarmee ze in Parijs bij Pierre Bernac ging studeren. Na het winnen van het Internationale Gesangswettbewerb in Genève in 1951 maakte zij een jaar later haar professionele operadebuut in het Holland Festival in de titelrol van ‘Le Rossignol’ van Stravinsky.

Op 4 maart 1953 was zij met haar optreden als Elvira in ‘L’Italiana in Algeri’ de eerste zwarte zangeres die zong in de Scala van Milaan. In oktober van dat jaar maakte zij haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als de Waldvogel in ‘Siegfried’. Zij debuteerde op 9 november 1956 als Gilda in ‘Rigoletto’ aan de Metropolitan Opera van New York. In de Met zong zij in 29 voorstellingen met zes rollen, met inbegrip van Olympia, Konstanze, Oscar, Zerlina en Lucia di Lammermoor. Haar laatste optreden in de Met was op 3 februari 1964. Tevens was Dobbs tussen 1961 en 1963 ensemblelid van de Staatsoper Hannover, waar zij in het voorjaar van 1961 debuteerde als Olympia.

Mattiwilda Dobbs gasteerde verder bij De Munt in Brussel (1954), de San Francisco Opera (1955), het Bolschoi-Theater in Moskou (1959), het Teatro Comunale in Florence (1961), de Wiener Staatsoper (mei 1963 als Zerbinetta) en de L’Opéra de Paris. Zij weigerde voor gesegregeerd publiek op te treden en maakte daarom hij debuut in haar geboorteplaats Atlanta pas in 1962.

In 1957 trouwde zij met de Zweedse journalist Bengt Janzon, ging in Stockholm wonen en gasteerde tussen 1957 en 1973 meerdere keren bij de Koninklijke Opera van Stockholm.

Mattiwilda Dobbs nam in 1971 afscheid van het podium en gaf daarna les aan de University of Texas – als eerste Afrikaans-Amerikaanse docente – tussen 1972 en 1974. Vervolgens gaf zij in 1975 en 1976 zangonderwijs aan der University of Illinois, in 1976 en 1977 aan de University of Georgia en tussen 1977 en 1991 aan de Howard University in Washington.

Haar stem is door diverse platenlabels vastgelegd op studio-opnamen: door Nixa (‘Les Pêcheurs de Perles’), DGG (hoogtepunten ‘Les Contes d’Hoffmann’), HMV (Konstanze in ‘Die Entführung aus dem Serail’), Decca (hoogtepunten ‘Porgy and Bess’), Hope (Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’), EJS (‘La Jolie Fille de Perth’) en MMS (Zerlina in ‘Don Giovanni’ en Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’).

Mattiwilda Dobbs overleed in een verzorgingshuis in Atlanta, waar zij sinds 2013 woonde.

Lees in Dignity Memorial