09-12-2015

Op 8 december 2015 is de bariton Herbert Prikopa overleden.

Herbert Prikopa werd op 30 november 1935 in Wenen geboren. Na zijn studie harmonieleer, compositie en directie begon hij in 1955 als koorrepetitor aan de Volksoper van Wenen. Daarnaast bewees hij als zanger bij de Wiener Kammeroper, als toneelspeler bij het Theater in der Josefstadt en als cabaretier zijn talenten. Vanaf 1957 zong hij bij de Volksoper met 90 hoofdrollen in rond 3500 voorstellingen. Belangrijke partijen waren de Knusperhexe in ‘Hänsel und Gretel’, Napoleon in ‘Háry Janos’ van Kodály, Jack O’Brien in ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonnny’, Ollendorf in ‘Der Bettelstudent’, Zsupán in ‘Der Zigeunerbaron’, Pappacoda in ‘Eine Nacht in Venedig’, Kagler en Fürst Ypsheim in ‘Wiener Blut’, Lambertuccio in ‘Boccaccio’, Bobinet in ‘Pariser Leben’, Basil in ‘Der Graf von Luxemburg’, Feri Bácsi in ‘Die Csárdásfürstin’, Fürst Populescu in ‘Gräfin Mariza’, Doolittle in ‘My Fair Lady’ en Maxl Green in de Oostenrijkse première van ‘Show Boat’. Tevens was hij dirigent van uitvoeringen van ‘Boccaccio’, ‘Die Fledermaus’, ‘Pariser Leben’, ‘Die lustige Witwe’ en ‘Il Barbiere di Siviglia’. Ook trad Prikopa op in zo’n twintig speelfilms.

Sinds 1987 was Herbert Prikopa Ehrenmitglied van de Volksoper in Wenen. Hij overleed na een lang ziekbed in zijn geboortestad.

Lees in Der Standard

© Artinger