27-11-2015

De sopraan Malvina Major heeft na een carrière van 50 jaren haar afscheid aangekondigd.

Malvina Major werd op 28 januari 1943 in de Nieuw-Zeelandse plaats Hamilton geboren. Haar opleiding deed zij vanaf 1955 aan het St. Marys College in Auckland. Later verhuisde zij naar Engeland en studeerde verder aan het London Opera Centre bij Ruth Packer. In 1963 won Malvina Major de New Zealand Mobil Song Quest en versloeg zij Kiri Te Kanawa, die tweede werd. In 1965 won Malvina Major de Australian Melbourne Sun-Aria en in 1966 de prestigieuze Kathleen Ferrier Award in Londen.

Malvina Major zong meer dan dertig rollen in opera’s en trad in talrijke concerten op. Meerdere grammofoonplaten en CDs zijn verschenen met opnamen van haar. Voor de Nieuw-Zeelandse televisie was zij te zien in de opera’s ‘Tosca’, ‘Die Entführung aus dem Serail’, ‘Il Barbiere di Siviglia’ en ‘Carmen’.

Vanwege haar verdiensten kreeg zij in 1991 de titel Dame Commander of the British Empire. In 1992 richtte zij een stichting op voor de ontwikkeling van Nieuw-Zeelands talent.

Malvina Major was in 2006 jurylid van het internationale Rimski-Korsakov-Concours voor jonge operazangers van de Mariinsky Academy in St. Petersburg. Eind 2007 ontving zij de New Zealand Order of Merit.

Gedurende drie jaren was zij presidente van het Princess of Wales Memorial Fund, dat eind 2012 ontbonden werd. Tegenwoordig is Malvina Major docente zang aan de University of Waikato in haar woonplaats Hamilton.

Lees in NZ Herald

© Paul Taylor