20-11-2015

De Duitse componist Friedrich Heinrich Himmel werd op 20 november 1765 in de gemeente Treuenbrietzen in de Duitse deelstaat Brandenburg geboren.

Friedrich Heinrich Himmel studeerde bij de Duitse componist Johann Gottlieb Naumann. Naumann was leerling van de Italiaanse school en deze stijl nam Himmel over in zijn opera seria. Himmel ging in 1792 naar Berlijn, waar zijn oratorium ‘Isaaco’ werd opgevoerd. Daarna werd hij Kapellmeister aan het hof van de Pruisische koning en in die hoedanigheid componeerde Himmel onder andere cantates en een kroningsmis ‘Te Deum’.

Zijn Italiaanse opera’s werden met veel enthousiasme ontvangen. ‘Il Primo Navigatore’ ging in 1794 met veel succes in Venetië in première en ‘La morte di Semiramide’ beleefde zijn première in 1795 in Napels.

Belangrijker nog is zijn Singspiel ‘Fanchon oder das Leyermädel’, dat in 1804 in Berlijn in première ging. Andere opera’s waren de Zauberoper ‘Die Sylphen’ (Berlin, 1806) en de komische opera ‘Der Kobold’ (Wenen, 1813)

Himmels talent om oprechte melodieën te componeren komt eveneens tot uiting in zijn liederen, waaronder ‘An Alexis send ich dich’, ‘Vaterunser’, ‘Gebet während der Schlacht: „Vater ich rufe dich!“’ en de liederencyclus ‘Die Blumen und der Schmetterling’. Friedrich Heinrich Himmel overleed op 8 juni 1814 in Berlijn.