15-11-2015

De tenor Simon van der Geest werd op 15 november 1935 in Haarlem geboren.

Simon van der Geest studeerde op het Conservatorium van Amsterdam en later aan het Salzburger Mozarteum bij de tenor Julius Patzak. Hij deed in 1957 op 21-jarige leeftijd mee aan het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch en ontving een Honorary Diploma. Hij debuteerde op 25 mei 1966 bij de Nederlandse Operastichting in de Eindhovense Stadsschouwburg als Tamino in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart naast Cristina Deutekom als Königin der Nacht. Daarna had hij bij dit gezelschap een lange, succesvolle carrière.

Tot zijn repertoire behoorden rollen als Belmonte in ‘Die Entführung aus dem Serail’, Don Ottavio in ‘Don Giovanni’, Ferrando in ‘Così fan tutte’, Idamante in ‘Idomeneo’, Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini én van Paisiello, Ernesto in ‘Don Pasquale’, Nemorino in ‘L’Elisir d’Amore’, Fenton in ‘Die lustigen Weiber von Windsor’, Hans én Wenzel in ‘Die verkaufte Braut’, Wilhelm Meister in ‘Mignon’ van Thomas, Châteauneuf in ‘Zar und Zimmermann’, de Knusperhexe in ‘Hänsel und Gretel’, Riccardo in ‘Il Trionfo dell’Onore’ van Scarlatti en de Visser in ‘Le Rossignol’ van Stravinski. Verder was hij in Nederland te horen als Don Basilio in ‘Le Nozze di Figaro’, Alfred in ‘Die Fledermaus’, Monsieur Triquet in ‘Jevgenj Onjegin’ en in de titelrol van ‘Albert Herring’ van Benjamin Britten. Voor de Nederlandse televisie werkte hij mee aan een uitvoering van ‘Les Contes d’Hoffmann’ in de titelrol.

Ook als concertzanger had hij een veelzijdig repertoire, waaronder optredens als Evangelist in de ‘Matthäus Passion’ van Bach. Daarnaast werkte hij als pedagoog in Haarlem.

00926160Simon van der Geest zong in het seizoen 1985/1986 zijn laatste rol op het operatoneel als Altoum in ‘Turandot’ van Puccini opnieuw naast Cristina Deutekom. Daarna woonde hij in de Groningse plaats Bellingwolde, waar hij bezig bleef met het geven van liederenavonden en zanglessen. Simon van der Geest overleed op 28 oktober 2001 op 65-jarige leeftijd.

Kijk op YouTube