13-11-2015

Het Amerikaanse gezelschap Opera Fusion spant zich in om een opera op de planken te brengen over het lot van Matthew Shepard.

Het verhaal over de gebeurtenissen rondom de moord op Matthew Shepard zal worden vertoond in de opera ‘Not in My Town’ van componist Michael Ross. Matthew Shepard was een student uit Wyoming, die vanwege zijn homoseksualiteit werd mishandeld en vastgebonden aan een hek overleed.

Op 7 oktober 1998 werd Matthew Shepard door twee mannen ontvoerd, gemarteld en vastgebonden aan een hek. Nadat een fietser hem ontdekte, werd de comateuze Shepard naar een ziekenhuis gebracht, waar hij een aantal dagen later aan zijn verwondingen overleed. Zijn moordenaars werden tot levenslang veroordeeld. Het verhaal van Matthew Shepard werd belangrijk voor de Amerikaanse homobeweging, want het trok de aandacht voor haatdelicten tegen personen vanwege hun seksualiteit. In 2000 verscheen het toneelstuk ‘The Laramie Project’ van Moisés Kaufman, dat in 2002 werd verfilmd.

Michael Ross componeerde ‘Not in My Town’ in 2013 en de opera zal in juni 2016 bij het gezelschap Opera Fusion uit West Palm Beach zijn wereldpremière beleven in een regie van Dean Peterson. De maand juni werd gekozen vanwege Pride Month. Er zijn vier voorstellingen gepland in Fort Lauderdale, West Palm Beach en Miami.

Er wordt samengewerkt om een crowd-funding campagne te bewerkstelligen en $150,000 bij elkaar te brengen voor de productie. Als onderdeel van de campagne om ‘Not in My Town’ op te zetten zal Opera Fusion het hashtag #IAmMatthew op de sociale media gebruiken.

Voor donaties zie Indiegogo

Kijk op YouTube