13-11-2015

Op 10 november 2015 is de Amerikaanse dirigent Robert Craft overleden.

Robert Lawson Craft werd op 20 oktober 1923 in de Amerikaanse plaats Kingston geboren. Hij werd vooral bekend vanwege zijn langdurige vriendschap met de componist Igor Stravinsky, die resulteerde in tal van muziekopnames en boeken.

Craft gaf de wereldpremières van diverse werken van Stravinsky, waaronder ‘Vom Himmel Hoch’, ‘Agon’, ‘The Flood’, ‘Abraham and Isaac’, ‘Variations’, ‘Introitus’ en de ‘Requiem Canticles’. Tevens dirigeerde Craft de Amerikaanse première van de opera ‘Cardillac’ van Hindemith in 1967.

Craft dirigeerde verschillende studio-opnamen van Stravinsky’s opera’s. Op het label Naxos verschenen opnamen van ‘Renard’ (1993), ‘Oedipus Rex’ (1993), ‘The Rake’s Progress’ (1993), ‘L’Histoire du Soldat’ (1994) en ‘Le Rossignol’ (1996). Ook dirigeerde hij een studio-opname van ‘Von Heute auf Morgen’ van Schönberg voor CBS in (1964).

Robert Craft was ook de auteur van meerdere boeken over Stravinsky. De bekendste titels zijn ‘Prejudices in Disguise’ (New York, 1974), ‘Stravinsky in Pictures and Documents’ (with Vera Stravinsky; New York, 1978), ‘Current Convictions; Views and Reviews’ (New York, 1977), ‘Present Perspectives’ (New York, 1984), ‘Stravinsky; Glimpses of a Life’ (New York, 1992), ‘Stravinsky; Chronicle of a Friendship’ (Nashville, 1994) en ‘Down a Path of Wonder’ (Norfolk, UK, 2006).

Robert Craft overleed in zijn woonplaats Gulf Stream in de Amerikaanse staat Florida.

Lees in Sun Sentinel