26-10-2015

Op 7 oktober 2015 is de eminente oud-oppervoorzanger van de Orthodox-Joodse Gemeente NIHS Amsterdam Hans Bloemendal in zijn woonplaats Malden overleden.

Hans Bloemendal werd in 1923 in Fulda, Duitsland, geboren. Eind jaren dertig vluchtte hij met zijn ouders en jongere zus naar Nederland. Vanaf zijn vroegste jeugd genoot hij een intensieve Joods-religieuze en muzikale opleiding, twee essentiële voorwaarden om het ambt van voorzanger te vervullen. Behalve chazzan (voorzanger) in de monumentale Raw Aron Schuster synagoge aan het Amsterdamse Jacob Obrechtplein, was Bloemendal ook biochemicus. Hij was sinds 1965 als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en won verschillende prijzen voor zijn fundamentele onderzoek naar de bouwstenen van ooglenzen. Hij sleepte tot twee keer toe de felbegeerde Alcon Award, een Amerikaanse onderscheiding voor wetenschappelijk onderzoek, in de wacht. Bij zijn afscheid riep de universiteit de Hans Bloemendal Medal in het leven, een hoge onderscheiding voor baanbrekend studiewerk in de biomedische wetenschappen.

Tijdens zijn meer dan 60-jarige carrière genoot Hans Bloemendal bekendheid vanwege zijn grote kennis en vertolking van het eeuwenoude Amsterdamse chazzanoet (Joods-liturgische muziek). In die tijd is een groot aantal langspeelplaten en CD’s van hem verschenen. Zijn “Amsterdams Chazzanoet”, met composities van de Amsterdamse oppervoorzangers vanaf 1815, wordt gerekend tot een standaardwerk. Daarnaast schreef hij vijf toneelstukken en een groot aantal kinderverhalen. Bloemendal ontving in 1996 voor zijn bijzondere bijdrage aan het behoud van het Joods cultureel erfgoed in Nederland de Zilveren Anjer uit handen van Prins Bernhard. Hans Bloemendal is begraven op de Joodse begraafplaats te Muiderberg.

Lees op Jonet