04-10-2015

De tenor Francisco Araiza werd op 4 oktober 1950 in Mexico-City geboren.

Francisco Araiza studeerde zang bij Irma Gonzalez aan het Conservatorio Nacional de Música en het Duitse repertoir bij Erika Kubacsek in zijn geboortestad. Hij gaf zijn operadebuut in 1970 in Mexico-City en werd in 1974 prijswinnaar op het Internationalen Musikwettbewerb van de ARD in München. Daarna werd hij geëngageerd door het Badische Staatstheater Karlsruhe. Het Zürcher Opernhaus contracteerde hem in 1977 als ensemblelid. Zijn wereldcarrière begon toen Herbert von Karajan hem in 1980 als Tamino voor ‘Die Zauberflöte’ bij Salzburger Festspiele uitnodigde. Daarna zong Araiza in alle belangrijke operahuizen en internationale festivals en werkte hij met de meest beduidende dirigenten en regisseurs van zijn tijd.

Araiza ging zich vanaf midden jaren negentig steeds meer toeleggen op het geven van zangonderwijs. Sinds 2003 is hij docent aan de Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst van Stuttgart. Ook geeft hij les aan de Internationale Opernstudio in Zürich.

Kijk op YouTube