14-09-2015

De tenor Toni Krämer werd op 14 september 1935 in de Duitse gemeente Malsch geboren.

Toni Krämer studeerde aan de Musikhochschule Karlsruhe en debuteerde in 1965 bij de Staatsoper Stuttgart als Nathanael in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach. Daarna bleef hij ensemblelid in Stuttgart.

Krämer zong zijn eerste Wagnerpartijen in het Theater van Klagenfurt (Erik in ‘Der fliegende Holländer’, Parsifal en Lohengrin). Daarna zong hij Wagnerpartijen in Stuttgart (Walther von Stolzing in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Tannhäuser en Siegfried in ‘Der Ring des Nibelungen’). In 1976 werkte hij in Stuttgart mee aan de wereldpremière van ‘Das Mädchen aus Domrémy’ van Klebe.

Hij gaf gastoptredens in de Bayerische Staatsoper van München (Dimitri in ‘Boris Godoenov’) en bij de Deutsche Oper van Berlijn (in 1987 als Siegfried en Froh in ‘Der Ring des Nibelungen’).

Krämer maakte zijn debuut bij de Bayreuther Festspiele in 1979 als Edle in ‘Lohengrin’ en was er in 1985 en 1986 terug voor de titelrol in ‘Siegfried’.

Op 20 februari 1988 maakte hij zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York in de titelrol van ‘Siegfried’. Hij zong de rol vier maal in de Met. De Siegfried in ‘Götterdämmerung’ zong hij in de Met zes keer. In 1991 en 1992 zong hij de titelrol in ‘Tannhäuser’ in de Wiener Staatsoper en in 1992 werkte hij als Siegfried mee aan een concertante opvoering van ‘Der Ring des Nibelungen’ in de Salle Pleyel van Parijs.

Kijk op YouTube