14-09-2015

De Concertgebouw Prijs gaat dit jaar naar Sir John Eliot Gardiner. De Britse dirigent en koorleider krijgt de onderscheiding half januari 2016 aangeboden tijdens een galadiner.

Gardiner verdient de prijs wegens de belangrijke bijdrage die hij lange tijd heeft geleverd aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal, meldt het Concertgebouw.

De Brit is oprichter en artistiek directeur van The Monteverdi Choir, de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Verder is Sir John een veelgevraagd operadirigent en gastdirigent bij grote internationale orkesten. In Amsterdam is hij een graag geziene gast.

Het is de negende keer dat de prijs wordt toegekend. Eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013) en Yo-Yo Ma (2014).

Lees in Nu.nl

© AFP