23-08-2015

De Amerikaanse mezzosopraan Lucretia West werd in 1922 in Spotsylvania geboren en groeide op in Washington.

Lucretia West studeerde aan de Howard University en verhuisde vervolgens naar New York City. Zij ontving in 1951 een beurs van de John Hay Whitney Foundation, genoemd naar de voormalige U.S. ambassadeur in Engeland, filantroop en uitgever van The New York Herald Tribune. Daarmee ging zij naar België en Zwitserland om verder te studeren. Zij ging daarna terug naar de Verenigde Staten en zong kort bij de New York City Opera.

Vervolgens ging zij naar Duitsland om zich te bekwamen als liederenzangeres. Zij zong in de jaren vijftig en zestig Lieder in concertzalen en tijdens festivals en nog altijd herinnert zij zich de menging van verbazing en walging op de gezichten in het publiek op het moment dat het doek opging toen zij een African-American vrouw liederen van hun geliefde componist Johannes Brahms zagen zingen.

Lucretia West trad verder op in Oostenrijk en Joegoslavië en ging af en toe terug voor optredens in de Verenigde Staten. Zo maakte zij in 1957 haar debuut in Carnegie Hall met de New York Philharmonic onder leiding van Dmitri Mitropoulos.

Lucretia West maakte opnamen van werken van Brahms, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Jacques Offenbach en Claudio Monteverdi.

Na haar afscheid gaf zij les in Duitsland en woonde daar. Begin 2000 ging zij terug naar Amerika om voor haar zieke zuster te zorgen. Tegenwoordig leeft zij in Washington.

Lees in Richmond Times