17-08-2015

Mezzosopraan Ilse Hübener werd op 17 augustus 1920 geboren.

Ilse Hübener was een achter-achter-achternicht van Richard Wagner. Zij studeerde zang bij Cornelis Bronsgeest en Maria Koppenhöfer in Berlijn en maakte in 1945 haar debuut aan de Berlijnse Staatsopera als Amor in ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck. Zij was aan dit operahuis verbonden tot 1947 zong er kleinere rollen, zoals Pepa in ‘Tiefland’ van D’Albert, Nanette im ‘Der Wildschütz’ van Lortzing en The Maid in ‘Amelia al Ballo’ van Menotti. Op 12 november 1946 werkte zij in de Berliner Staatsoper mee aan de wereldpremière van de opera ‘Postmeister Wyrin’ van Fritz von Reuter. Daarna gaf zij gastoptredens en zong vooral als een radiozangeres, waarbij de operette op de voorgrond stond. Deze programma’s met name voor het radiostation RIAS van Berlijn, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg en vooral sinds 1950 bij de Westdeutscher Rundfunk Keulen droegen bij aan haar populariteit. Tegelijkertijd had zij een succesvolle filmcarrière (‘Hochzeitsnacht im Paradies’) en als zangeres van entertainment liederen en chansons. De stem van Ilse Hübener is vastgelegd op diverse opnamen van hoogtepunten uit operettes door labels als Polydor, Bertelsmann en Baccarola. Odeon nam met haar entertainmentliederen op.

Kijk op YouTube