11-08-2015

Het Internationaal Vocalisten Concours organiseert in het kader van zijn talentontwikkelingsbeleid in samenwerking met De Nationale Opera Talent van 6 t/m 12 september 2015 een Summer School rond Russische opera en liederen in het Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch.

Tijdens deze bijzondere week met dagelijkse masterclasses die voor het publiek toegankelijk zijn, dragen wereldberoemde Russische zangers hun kennis over aan 22 jonge, professionele zangers afkomstig uit 12 landen. De Summer School zal worden afgesloten met een feestelijk Presentatieconcert dat plaats vindt op 11 september om 19.30 uur in het Theater aan de Parade en op 12 september om 14.00 uur in De Nationale Opera & Ballet aan het Waterlooplein in Amsterdam. Liefhebbers van het Russische opera repertoire kunnen tijdens deze week hun hart ophalen en een unieke kans om deze prachtige en buitengewone theatrale, meeslepende muziek te leren kennen.

Masters van wereldfaam

Het IVC heeft Russische zangers die tot de wereldtop behoren aangetrokken om les te geven. Masters zijn mezzosopraan Larissa Diadkova die later in het seizoen in Pique Dame (Gravin) zal optreden bij De Nationale Opera in Amsterdam, sopraan Elena Vasiljeva en bariton Sergej Leiferkus. Leiferkus en Vasiljeva traden een aantal jaren geleden op in de spectaculaire opera A Dog’s Heart van Alexander Raskatov bij De Nationale Opera. Tevens zal pianiste/operacoach Ljuba Orfenova, die werkt voor meerdere grote operahuizen, haar kennis van de Russische muziek overdragen aan de deelnemende zangers en het publiek. Dirigent Alexander Humala heeft de leiding over ensembles en Irina Sisoyeva zal naast het begeleiden van de zangers op piano ook als taalcoach optreden.

Programma

Gedurende de week krijgen de deelnemende zangers zowel privé- als groepslessen. Er zijn trainingen in zangtechniek, interpretatie, coaching Russische taal en rolpresentaties. Elke dag vinden tevens openbare masterclasses plaats waarbij publiek van harte welkom is om de ontwikkeling van de zangers gedurende deze Summer School te volgen. Voorafgaande aan enkele masterclasses zal door musicologen Rutger Helmers (tevens universitair docent aan de UvA) en Peter van der Waal (tevens journalist) een korte inleiding worden gegeven over het Russisch opera repertoire, de tradities en achtergronden, alsmede over de componisten die aan bod komen. Gedurende de negentiende eeuw kwam de Russische opera tot bloei. Vaak zijn er invloeden van de Russische volksmuziek in te horen. Tijdens de IVC Summer School wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de operamuziek van Modest Moessorgski, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Sergej Rachmaninov. Het programma van de Presentatieconcerten in ’s-Hertogenbosch en Amsterdam bevat fragmenten uit onder meer Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin en Pique Dame en Rachmaninovs Aleko. Voor het volledige programma: www.ivc.nu

Kaartverkoop

Entreekaarten voor de masterclasses op zondag 6 september van 14.30 – 17.30 uur en 19.30 – 22.30 uur, de overige dagen van 19.30 – 22.30 uur, (€ 10|€ 5 t/m 18 jaar/CJP), alsmede voor het Presentatieconcert op vrijdagavond 11 september, aanvang 19.30 uur – € 15|€ 7,50 t/m 18 jaar/CJP) – kunnen worden besteld bij Theater aan de Parade, Parade 23, 5211 KL ’s-Hertogenbosch, www.theateraandeparade.nl of via Bosch Ticket 0900 – 3372723.

Entreekaarten voor het Presentatieconcert op zaterdagmiddag 12 september, aanvang 14.00 uur,
– € 15|€ 7,50 t/m 18 jaar/CJP) – kunnen worden gereserveerd via De Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein 22, 1011 PG Amsterdam, telefoon 020-6255455/www.operaballet.nl

Lees in Cultuur Net