29-07-2015

De tenor Peter Schreier werd op 29 juli 1935 in Meißen geboren.

Peter Schreier studeerde aan de Musikhochschule van Leipzig en Dresden en debuteerde in 1957 tijdens zijn opleiding aan de Staatsoper Dresden als de Erster Gefangener in ‘Fidelio’ van Beethoven. Schreier werd in 1959 geëngageerd door de Staatsoper Dresden. Hier had hij in 1962 een sensationeel succes als Belmonte in ‘Die Entführung aus dem Serail’. Nadat hij dezelfde partij in 1962 aan de Berlijnse Staatsopera zong, werd hij daar in 1963 ensemblelid. In 1966 zong hij bij de Bayreuther Festspiele de rol van Der jungle Seeman in ‘Tristan und Isolde’. In het seizoen 1967-68 debuteerde hij aan de Metropolitan Opera van New York als Tamino in ‘Die Zauberflöte’. Tussen 1967 en 1991 zong hij als permanente gast aan de Weense Staatsopera in 201 voorstellingen. Met de rol van Idamante in ‘Idomeneo’ van Mozart begon hij in 1969 een grote carrière in de Scala van Milaan. Verder zong Peter Schreier onder andere in de Staatsopera’s van München en Hamburg en buitenlandse gastoptredens brachten hem naar de Royal Opera House Covent Garden van Londen, de Nationale Opera’s van Boedapest, Warschau en Boekarest, het Bolshoi Theater in Moskou en de Opera van Leningrad.

Aan de Berlijnse Staatsopera werkte hij op 16 februari 1974 mee in de wereldpremière van de opera ‘Einstein’ van Paul Dessau. Op 20 augustus 1973 zong hij in Salzburg in de wereldpremière van de opera ‘De Temporum Fine Commedia’ van Carl Orff.

Als dirigent trad hij op tijdens het Salzburg Festival in 1988 met een Bach-Concert, in 1989 en 1998 met de C-Moll-Messe van Mozart, in 1990 met het ‘Stabat Mater van Dvorák en in 1991 met de ‘Theresienmesse’ van Haydn.

Peter Schreier publiceerde in 1983 het autobiografische werk ‘Aus meiner Sicht; Gedanken und Erinnerungen’. Op 6 juni 2000 gaf hij zijn afscheidsvoorstelling als Tamino aan de Berlijnse Staatsopera en werd tot Ehrenmitglied benoemd. Daarna was hij nog werkzaam als concertzanger, componist en pedagoog.

Kijk op YouTube