11-07-2015

Op 10 juli 2015 is de Canadese tenor Jon Vickers overleden.

Jonathan Stewart Vickers werd op 29 oktober 1926 in Prince Albert in de Canadese provincie Saskatchewan geboren. Hij studeerde aan de Royal Conservatory in Toronto onder George Lambert en maakte zijn professionele debuut in 1956 in Stratford als Don José in ‘Carmen’. Hij maakte zijn debuut aan het Royal Opera House Covent Garden van Londen in 1957 als Riccardo in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi en bleef in dat operahuis optreden tot in de jaren tachtig, waarbij hij rollen zong als Aeneas in ‘Les Troyens’, Radames in ‘Aida’, de titelrol in ‘Don Carlos’, ‘Samson’ van Händel, Florestan in ‘Fidelio’, Tristan in ‘Tristan und Isolde’, Canio in ‘Pagliacci’ en de titelrol in ‘Peter Grimes’ van Britten. Hij maakte zijn debuut aan de Bayreuther Festspiele in 1958 als Siegmund in ‘Die Walküre’ en zong daar de titelrol in ‘Parsifal’ in 1964. Zijn debuutrol aan de Metropolitan Opera was Canio in Pagliacci op 17 januari 1960. Hij zou in de Met in twintig seizoen in meer dan 225 voorstellingen zingen met 16 rollen. Zijn debuut in de Scala van Milaan was op 17 december 1960 als Florestan. Hij beëindigde zijn carrière in 1988. Jon Vickers leed aan de ziekte van Alzheimer en overleed in Ontario.

De stem van Jon Vickers is op talrijke platen opgenomen, waaronder in de titelrol van ‘Otello’ van Verdi (RCA). Er is beeldmateriaal beschikbaar van Vickers als Otello, Peter Grimes, Canio, Samson, Tristan en Don José.

Lees in Royal Opera House