10-07-2015

De mezzosopraan Josephine Veasey werd op 10 juli 1930 in de Engelse plaats Peckham geboren.

Josephine Veasey maakte haar operadebuut op 5 juli 1955 als de Page in ‘Salome’ in de Royal Opera House Covent Garden van Londen. Daar zou zij tot 1982 met 60 rollen in 780 voorstellingen optreden. In 1957 maakte zij haar debuut bij de Glyndebourne Festival als Zulma in ‘L’Italiana in Algeri’. Als Fricka in ‘Die Walküre’ zong zij op 22 november 1968 voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York en in dat jaar met dezelfde rol ook voor het eerst in de Scala van Milaan. Andere gastoptredens brachten haar naar de L’Opéra de Paris, het Aix-en-Provence Festival, de Wiener Staatsoper en het Salzburg Festival. Verder zong zij rollen als Charlotte in ‘Werther’, Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’, Dorabella in ‘Così fan tutte’, Marina in ‘Boris Godoenov’, Preziosilla in ‘La Forza del Destino’, Eboli in ‘Don Carlos’, Amneris in ‘Aida’ en de titelrol in ‘Carmen’. Tot haar Wagnerrollen behoorden Waltraute en Fricka in ‘Die Walküre’, Brangäne in ‘Tristan und Isolde’, Venus in ‘Tannhäuser’ en Kundry in ‘Parsifal’. Van Berlioz zong zij Didon en Cassandre in ‘Les Troyens’ en Marguerite in ‘La Damnation de Faust’.

Josephine Veasey werkte mee aan diverse wereldpremières, waaronder als Andromache in ‘King Priam’ van Michael Tippett in 1962 en als The Emperor in ‘We Come to the River’ van Hans Werner Henze in 1976. In 1982 nam zij afscheid van het operatoneel met de van Herodias in ‘Salome’. Zij werd in 1983 zangdocente aan de Royal Academy of Music London.

De stem van Josephine Veasey is vastgelegd op de plaat door Philips (Dido in ‘Les Troyens’, ‘La Dammation de Faust’, ‘Dido and Aeneas’ van Purcell), Decca (Agnese in ‘Beatrice di Tenda’ van Bellini, ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten, Geneviève in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy, ‘Salome’ van Richard Strauss), MRF (‘Pénélope’ van Fauré, ‘Hamlet’ van Thomas) en Myto (Preziosilla in ‘La Forza del Destino’) en op video als Adalgisa in ‘Norma’ in Orange in 1974.

Kijk op YouTube