10-07-2015

De Amerikaanse sopraan Helen Donath werd op 10 juli 1940 geboren uit een Armeens-Syrische familie.

Helen Donath studeerde bij Carl Dapholl en later bij Paola Novikova in New York. In 1961 kwam zij naar Europa en debuteerde bij de Oper Köln als Wellgunde in ‘Das Rheingold’. Bij de Salzburger Festspiele maakte zij in 1967 haar debuut als Pamina in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Gastoptredens brachten haar in 1971 naar het Bolshoi Theater van Moskou als Sophie in ‘Der Rosenkavalier’. In 1979 maakte zij aan de Royal Opera House Covent Garden in Londen haar debuut als Anne Trulove in ‘The Rake’s Progress’ van Strawinsky en in 1981 bij de L’Opéra van Parijs als Sophie. In 1991 gaf zij haar eerste optreden in de Metropolitan Opera van New York als Marzelline in ‘Fidelio’. Op 29 januari 1967 was zij te horen in de wereldpremière van de opera ‘Die Doppelgängerin’ van Jan Meyerowitz in de Staatsoper van Hannover. Helen Donath is op 10 juli 2015 ook 50 jaar getrouwd met dirigent Klaus Donath en heeft verder laten weten dat zij met haar optreden als Mrs Grose in ‘The Turn of the Screw’ van Britten op 9 juli 2015 in Wiesbaden haar afscheid van het operatoneel heeft genomen.

Kijk op YouTube

© Helen Donath in ‘Die Prinzessin auf der Erbse’ van Ernst Toch; Baden-Baden, 2013